De koelkast maakt een bepaald of raar geluid; is dit normaal?

~ 0 min
15-11-2017 15:43

Geluiden geproduceerd door een koelkast / vriezer kunnen variëren als gevolg van externe factoren:

  • Locatie van de woning:

Apparaten in stedelijke gebieden zullen minder lawaaierig lijken, dit vanwege de 'parasiet' lawaai die door de stad wordt geproduceerd. (verkeer, buren, trillingen, etc.)

Apparaten die zich op het platteland bevinden, zullen meer lawaai maken vanwege het ontbreken van 'parasitaire' geluiden.

  • De tijd van observatie:

De dag in stedelijke en landelijke gebieden, zal het moeilijker zijn om het geluid te horen, als gevolg van outdoor-activiteiten.

'S Nachts neemt het parasitaire geluid af in zowel stedelijke als landelijke gebieden, dit kan de indruk wekken dat het apparaat' s nachts meer geluid produceert.

  • Het type / dressing van de keuken:

Het geluid kan worden versterkt door de resonantie van de kamer.

Dit fenomeen treedt op wanneer een keuken leeg is, minder meubilair en kale muren betekent minder geluidsgolven geabsorbeerd en dus hogere resonantie.

  • Een koelkast maakt enkele geluiden waar u zich geen zorgen hoeft over te maken. Hieronder beschrijven we 8 typen oorzaken voor geluiden die een koelkast produceert.

Type 1: Borrelend geluid Als u iets hoort borrelen, is dat normaal. Dit komt door het koelmiddel dat tijdens koelen en vriezen door de buizen van uw koelkast wordt getransporteerd.

Type 2: Kraken en ploppen Ook dit zijn normale geluiden. Ze worden veroorzaakt doordat het interieur van uw koelkast door wisselende temperaturen uitzet of inkrimpt nadat een andere temperatuur is ingesteld.

Type 3: Zoemend geluid Het zoemende geluid dat u hoort, komt door de compressor van de koelkast. Dit is normaal. U hoort verder een geluid als de compressor aan het begin van een koelcyclus start, en aan het einde van de koelcyclus.
Dit geluid treedt ook op als u water heeft getapt uit de dispenser in de deur. Dit mag maximaal 7 seconden duren.

Type 4: Pieptoon Sommige van onze Smeg koelkasten zijn voorzien van een deuralarm, welke piept wanneer de deur open blijft staan of niet volledig wordt gesloten. Hier zijn een paar dingen die u kan controleren voor u onze technische dienst belt:

  • Zorg ervoor dat de deur vrij kan draaien, zonder hindernissen.
  • Zorg ervoor dat de inhoud van de koelkast zo is geplaatst dat de deur probleemloos kan sluiten.
  • Als de rubberen sluitranden van de deur vuil zijn, sluit de deur niet goed. Reinig de deuren met een mild schoonmaakmiddel en een vochtige doek. Vervolgens afnemen met een droge doek. Indien de deurrubbers niet meer schoon te maken zijn, kunt u deze vervangen. Contacteer Smeg Service om voor verdere assistentie.

Type 5: Ratelend geluid Een ratelend geluid kan diverse oorzaken hebben.

  • Scharnieren: als u de deuren van de koelkast onlangs heeft verwijderd, is het mogelijk dat de bouten van de scharnieren of de schroeven van de afdekkappen van de scharnieren los zitten.
  • Als in het vriesgedeelte een behoorlijke rijplaag is afgezet, kan deze de ventilators hinderen zodat een ratelend geluid ontstaat.

Type 6: Klapgeluid U hoort dit als het toestel in werking treed, de zijwanden kunnen door uitzetting een krakend geluid maken.

Type 7: Zoemend of klikkend geluid Dit geluid is te horen als de ijsmaker zich vult met water. Dit is dus normaal.
In sommige modellen heeft u een interne ventilator welke in werking een zoemend geluid zal produceren.

Type 8: Stevige klap Dit is normaal. U hoort dit geluid wanneer de ijsmaker ijsblokjes in de ijsbak laat vallen.

Indien u vermoedt dat de geluiden die uw koelkast maakt toch echt niet horen, neem dan contact op met Smeg Service

Klik hier voor een illustratie.

Gemiddelde beoordeling: 2.63 (8 Stemmen)

U kunt deze vraag niet becommentariëren