Hoe ontstaat de hitte in een gerecht in een magnetron(oven)

~ 0 min
19-07-2017 09:15

Microgolven zijn elektromagnetische golven. Ze worden in een zendbuis, het magnetron, opgewekt en naar de ovenruimte van een magnetron(oven) geleid. Microgolven hebben drie eigenschappen. Ze worden teruggekaatst van metalen oppervlakken, zoals de binnenwand van de oven, maar ze dringen door anorganische stoffen zoals glas, porselein, keramiek, papier en karton heen. De microgolven worden door het gerecht opgenomen en daarin omgezet in warmte.

Hoe gebeurt dat?

Microgolven brengen de moleculen van de voedingsmiddelen in heftige beweging. Ze worden als het ware tegen elkaar aan gewreven. Daardoor ontstaat wrijvingswarmte, die bijvoorbeeld ook ontstaat door flink in de handen te wrijven.

Alle moleculen hebben een plus- en een minpool. Net zoals de naald van een kompas wordt bewogen, proberen ook de kleinste deeltjes van het gerecht in de oven zich te richten naar de plus- en minpool van de microgolven die de oven binnenkomen.

De microgolven hebben een buitengewoon hoge frequentie van 2,5 miljard trillingen per seconde. Dat betekent dat ook de moleculen zullen proberen zich 2,5 miljard maal per seconde op het "noorden" en het "zuiden" te richten.

Gemiddelde beoordeling: 0 (0 Stemmen)

U kunt deze vraag niet becommentariëren